Bosanski lokumi
Kad ti život ponudi brašno, maslac i šećer ti napravi lokume. Šalu na stranu, danas za Vas imam predivan recept naše tradicionalne kuhinje. Za njega Vam ne treba puno namirnica, puno vremena, samo malo volje. Bit ćete zadovolji krajnjim rezultatom, a i kuća će Vam divno zamirisati. A ako imate nekoga ko će vam pomoći ili vam praviti društvom, tim bolje. Pa da krenemo! Za lokume će vam biti potrebno
- 500 g brašna
- 250 g maslaca
- 3 supene kašike šećera u prahu
- 3 supene kašike suncokretovog ulja
- sitno isjeckani bademi (po želji)
1. Za početak potrebno je sjediniti maslac, šećer, ulje te sitno nasjeckane bademe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-2L6wMtPRKNPMmx0NRIFdJKQXI7aeE5naygRRh25YfU2lg4eopEnkzFjX1IpUHGTQRps1j64axz1PYJEBXgMbZ7VGlQvUhqyznomhqD7tTlOV0eSZUEvRmMVcfWAOQDgDvjI5vxTExdY/s400/18136241_120332000394865186_1333752154_n.jpg)
2. Nakon toga dodajemo brašno i sve skupa umijesmo u prhko tijesto, koje potom umotamo u prozirnu foliju i ostavimo u frižider da neko vrijeme odmori.
3. Kada se tijesto odmorilo oblikujemo ga u 5-6 loptica jednake veličine. Loptice koje smo oblikovali potom izvaljamo u valjke dužine 20-25 cm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvh__oXpWHt2dF6TSZERiY6MhbD2IMP_Uv5dHnDrkMTfEm0aYbJqJtcwri5YZPoSDSWCRPf2jJe_OYsyWcGb9QeuD32NAJo-_hgDs_I6aDMJgY7UKHWFVVsOGOy7Di6RBTCAJN8nJ5KM4/s400/18110823_120332000385716114_234534743_n.jpg)
4. Lokume siječemo na dužinu od 4-5 cm i slažemo ih u pleh na pek papir.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgki5CzKaO_kZhCyeJ7bqjXDr54peQpW0Mjcfc4elR2bj4Yxs_Nvaa4DITL4hag4nKKhyuPiO1JMaDECbOb0O4mkK0sDCUACRzbpXptrYLjtwm3ZaBRWZVi04pkpk6sLo7WXFg_jZMStqQ/s640/18142943_120332000394054828_1577466420_n.jpg)
5. Pečemo (sušimo) ih oko 60 minuta na temperaturi od 130 stepeni.
6. Nakon što su se ispekli i malo ohladili uvaljamo ih u šećer u prahu.
I to bi bilo to. Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar