Domaći jogurt i šumsko voće




Kako prvi put pravim jogurt, mogu reći da je ispao odlično. 2 litra mlijeka potrebno je u većoj šerpi zagrijavati do vrenja. Nisam koristio punomasno mlijeko nego mlijeko 2,8 mm koje možete naći u svakom marketu. Kada mlijeko počne vriti uklonite šerpu sa peći i ostavite ga da se hladi. Kako nemam termometar za hranu da pratim tačnu temperaturu, mlijeko sam ohladio do temparature u kojem možeste uroniti prst ruke a da vas ne opeče. Kada se mlijeko ohladilo u njega sam dodao 4 supene kašike jogurta kojeg sam već imao kupljen, promiješao sve a zatim prelio u staklenu posudu. Posudu ne zatvarati odmah, nego prekriti otvor čistom krpomi preko toga samo poklopac staviti, a staklenku cijelu umotati u čaršaf i ostaviti po strani da se hladi nekih 10-12 sati. Nakon toga jogurt je spreman za upotrebu. 
Obavezno je nakon 10-12 sati jogurt čuvati na hladnom mjestu, tj. u frižideru. 😀😀


Primjedbe

Popularni postovi